Profilaktyka nowotworów — część 2

profilaktyka-nowotworów-part2

Bądź aktywny fizycznie w codziennym życiu

Codzienna aktywność fizyczna pomaga Ci kontrolować prawidłową masę ciała i pozbyć się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie, obniża ryzyko zachorowalności na nowotwory, cukrzycę i choroby układu krążenia. Korzyści płynące dla naszego zdrowia są znacznie większe, kiedy stosujemy różnorodne formy treningu. Za najbardziej efektywne uznaje się dwa rodzaje treningów, czyli: aktywność fizyczną o średniej intensywności – podczas tego typu ćwiczeń tętno i oddech przyspieszają, aktywność fizyczną o dużej intensywności – podczas tego typu ćwiczeń zwiększa się temperatura ciała, przyspiesza tętno, a człowiek zaczyna się pocić. Za minimum aktywności fizycznej, jaką powinien uprawiać każdy z nas, uznaje się 30 minut dziennie. Optymalnie, gdyby było to 60 minut wysiłku o średniej intensywności, a 30 minut pod warunkiem, że będzie to duża intensywność. Należy pamiętać o tym, że siedzący tryb pracy jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia i jak wskazują wyniki badań naukowych, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór, np. raka jelita grubego, gruczołu krokowego u mężczyzn, czy raka jajnika lub raka piersi u kobiet.

 

Przestrzegaj zaleceń prawidłowego sposobu odżywiania

Bardzo istotne jest to, żeby Twoja dieta była odpowiednio zbilansowana. Należy pamiętać o tym, żeby nie zabrakło w niej produktów pełnoziarnistych, strączków, a także odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Natomiast należy unikać niezdrowych tłuszczy nasyconych, produktów o dużej zawartości cukru. Niewskazane jest spożywanie żywności wysoko przetworzonej, z dużą zawartości soli, a także napojów słodzonych i czerwonego mięsa. Badania wykazały, że osoby, które stosują się do powyższych zaleceń, mają znacznie mniejszy wskaźnik ryzyka zachorowalności na raka, niż osoby, które ich nie przestrzegają. Ponadto na ryzyko zachorowania na raka ma wpływ nie tylko jakość i skład produktów, które spożywamy, ale także ich ilość albo pora dnia, o której je spożywamy.

 

Co należy zrobić, żeby odżywiać się zdrowo?

  • dbać o odpowiednią ilość właściwie zbilansowanych produktów w codziennej diecie,
  • dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów do prawidłowego funkcjonowania,
  • jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców dziennie – oprócz potrzebnych witamin i mikroelementów zawierają w sobie antyoksydanty, czyli substancje, które zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie (to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za uszkadzanie zdrowych komórek i przyczynianie się do powstania procesu nowotworowego),
  • unikać produktów wysoko przetworzonych,
  • wybierać produkty pełnoziarniste – to produkty wytworzone z mąki, która została wytworzona z ziaren niepozbawionych zewnętrznych warstw, dzięki czemu produkty wytworzone z tego rodzaju mąki zawierają dużą ilość błonnika w swoim składzie, a także nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi na chwilę po ich zjedzeniu. Ponadto znacznie szybciej zaspokajają głód, a co za tym idzie, przyczyniają się do mniejszej ilości spożywanego pokarmu, co pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • jeść produkty strączkowe bogate w białko,
  • jeść orzechy, nasiona dyni i słonecznika, które dostarczają nam dobrych tłuszczy,
  • unikać cukru i soli – dieta bogata w cukier może przyczyniać się do powstania procesu nowotworowego, a badania naukowe wykazały, że spożywanie słodzonych napojów zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki,
  • starać się jeść tylko chude mięso, a unikać czerwonego – mięso czerwone takie jak np. wołowina, wieprzowina, baranina mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, dlatego zaleca się, żeby nie spożywać go więcej niż 0,5 kg tygodniowo. Niekoniecznie wskazane dla naszego zdrowia są także produkty zwierzęce poddane obróbce zewnętrznej, np. wędzeniu, grillowaniu, czy suszeniu,
  • unikać produktów o wysokiej kaloryczności – nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko zachorowalności na raka,
  • unikać produktów, które zawierają dużo konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku.
    Jeśli pijesz alkohol dowolnego rodzaju, ogranicz jego spożycie

    Ograniczenie spożywania alkoholu lub całkowite wyeliminowanie go z naszej codziennej diety jest w stanie skutecznie uchronić nas przed nowotworami. Spożywanie alkoholu przyczynia się do wzrostu zachorowalności na raka jamy ustnej , gardła, przełyku, krtani, a przede wszystkim wątroby i jelita grubego. Wypicie nawet najmniejszej ilości alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka, dlatego im więcej go spożywamy, tym ryzyko jest coraz większe, dlatego zaleca się ograniczenie jego spożywania do minimum lub zachowanie całkowitej abstynencji. Poza tym picie alkoholu ma negatywny wpływ nie tylko na rozwój choroby nowotworowej, ale także inne choroby, które są w stanie zagrozić naszemu zdrowiu i życiu, chociażby jest przyczyną marskości wątroby czy zapalenia trzustki, ale na tym nie kończy się jego negatywne działanie, ponieważ jest on w stanie zniszczyć praktycznie każdy organ i układ w naszym organizmie. Spożywanie alkoholu w nadmiernej ilości w dużej mierze przyczynia się także do udaru mózgu, zawału serca, zaburzeń psychiatrycznych oraz zaburzeń w zachowaniu, np. zwiększonej i niekontrolowanej agresji. Poza tym nie ma znaczenia, w jakiej ilości i jakiego rodzaju spożywamy alkohol. Jest on tak samo szkodliwy. Nie ma znaczenia, czy jest to alkohol wysokoprocentowy, czy mniej, jak np. piwo. Każdy z nich zawiera w swoim składzie alkohol, który stanowi substancję rakotwórczą, dlatego całkowite zaprzestanie picia alkoholu chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Niewiele się o tym mówi, ale szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia jest łączenie alkoholu z paleniem papierosów. Takie połączenie to wielokrotnie większe ryzyko zachorowania na nowotwór, ponieważ alkohol powoduje uszkodzenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła, a co za tym idzie, umożliwia to łatwiejsze przenikanie szkodliwych substancji chemicznych zawartych w dymie papierosowym, dlatego osoby, które spożywają alkohol, jak i zarówno palą tytoń, mają bardzo wysokie ryzyko zachorowania na raka przełyku i gardła. Poza tym alkohol zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, np. udaru czy choroby wieńcowej serca, co przekłada się na to, że im więcej pijemy, tym większe jest ryzyko zachorowania na wymienione choroby.

    Więcej artykułów z tej kategorii